A kényszerbetegség jellemzői

650
HOZZÁSZÓLÁS:

A kényszerbetegség olyan állapot, melyet a legkülönbözőbb kényszeres viselkedések és rögeszmék kombinációja jellemez.

A rögeszme

Visszatérő, önkéntelen, rémületet okozó gondolat, melynek a tárgya valamiféle rettegés ( mondjuk a piszoktól, bacilusoktól, fertőzéstől). Ezzel kárt okozunk másoknak vagy önmagunknak, mivel csökönyösen próbálunk megszabadulni a kártékonynak vélt dolgoktól, vagy épp abnormálisan ragaszkodunk a rendhez és a szimmetriához.

A gyakori rögeszmék között szerepel többfajta iszony vagy a szexualitással kapcsolatos gondolatok. Legtöbbször attól félünk, hogy a dolgok nem biztonságosak. Sokunknak vannak hasonló gondolatai, például amikor másodszor ellenőrizzük, hogy kihúztuk-e a csatlakozót, vagy bezártuk-e a bejárati ajtót. Ezek azonban normális reakciók a hétköznapok biztonsága érdekében.

A kényszerbetegek azonban túl gyakran tapasztalnak bizonytalanságot mindennapi életükben, ennek ellenére a legtöbben képesek arra, hogy elrejtsék aggályaikat, és tökéletesen kiegyensúlyozottnak tűnjenek. A skála másik végén a súlyos kényszerbetegek vannak, akiknek komoly nehézséget okoz, hogy részt vegyenek a normális emberi kapcsolatokban, megtartsák a munkájukat, vagy társadalmi életet éljenek. stressz-tulterheltseg-menedzser

A kényszer

A kényszer egy ismétlődő fizikai cselekvés, de lehet egy rögeszméhez kapcsolódó időszakosan felbukkanó magatartás, például a mosás, valaminek a folytonos ellenőrzése, számolgatás, készletfelhalmozás. A kényszeres magatartáshoz kapcsolódhat bizonyos imák, szövegek folyamatos mormolása is. A kényszerbetegek igyekeznek a nyilvánosság elől eltitkolni a félelmeiket, melyekről tudják, hogy a többiek számára nem okoznak gondot.

A kényszerbetegség egyaránt érinti a férfiakat és nőket, a férfiakat inkább húszéves koruk körül, bár később is sokan tudnak hasonló tüneteket produkálni. Néha diagnosztizálatlanok maradnak, és nem ismerik fel, hogy olyan félelemtől szenvednek, amelyért sokan „őrültnek” tarthatják őket.

Mit mond a tudomány?

Kutatások szerint a kényszerbetegség a családon belül öröklődhet, esetleg viselkedésminta útján: a szorongástól szenvedő szülő „leképezésével.” A többi lehetséges faktor közt szerepelhet az agy szerotoninhiánya, a negatív gondolatokra való hajlam, valamint különböző traumatikus események, melyek kóros állapotot idéznek elő, ha valakinek a személyisége már amúgy is labilitásra hajlamos.

Más kutatások során kapcsolatot találtak  egy gyermekkori torokbaktérium és a kényszerbetegség között: ez felerősíthet egy meglévő genetikai fogékonyságot a megbetegedésre. Az immunrendszer által produkált antitestek is lehetnek olyan hatással az agyra, melyek stimulálhatják e betegségre jellemző tüneteket, akár néhány héttel a baktériumfertőzés után.

A kisebb tünetek gyakran komolyabb gyógykezelés nélkül is enyhíthetők. A kognitív viselkedésterápia, igen hatékony gyógymódnak bizonyult a komolyabb eseteknél. De hasznos lehet a gyógyszeres terápia is, pl. a szelektív szerotonin-visszavételt gátló antidepresszáns, mely növeli az agy szerotoninszintjét.

650
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]