Mit kell tudni a fóbiákról?

632
HOZZÁSZÓLÁS:

A fóbia általában egy helyzettől, egy állattól vagy tárgytól való irracionális félelem: fogorvos, kígyók, magasság stb.
A fóbiától gyötört egyén majdnem mindenre képes azért, hogy elkerülhesse rettegése tárgyát, és ez a fóbia jellegétől függően rendkívül káros hatással lehet a mindennapi életére, és emberi kapcsolatairastressz-szorongas-panikbetegseg.

Az iszonynak különböző fokozatai lehetnek: kezdve attól, hogy valaki nem képes megérinteni rettegése tárgyát, odáig, hogy még az azt ábrázoló képre sem bír ránézni. Ha a fóbiás egyén szembekerül a félelmet kiváltó dologgal, nagyon heves zaklatottság és szorongás fogja el, amely pánikrohamot is okozhat.

Az agorafóbia

Azt a félelmet jelenti, amikor valaki fél elhagyni a környezetét, mely biztonságot jelent számára – nem képes kilépni a házból, néha a szobájából sem, fel sem merül, hogy egy bizonyos területen túlra merészkedjen.

A klausztrofóbia

Egyfajta rettegés olyan zárt terektől, mint a liftek, buszok, vonatok, mozik, alagutak, forgóajtók, nyilvános vécék stb. Teljesen normális jelenség, ha egy fenyegető helyzetben érezzük csapdába ejtve magunkat, csakhogy a klausztrofóbiás akkor is tart ettől, ha nincs semmiféle veszélyhelyzet. A klausztrofóbia általában kétféle mögöttes félelemmel jellemezhető: félelem a korlátozástól és félelem a megfulladástól.
Átlagosan egy ország lakosságának tíz százaléka tapasztalja meg a klausztrofóbiás félelmet élete során.

Félelem embertársainktól

Szociofóbia esetén az illető olyan helyzetektől fél, amikor érintkeznie kell a többi emberrel, még olyan hétköznapi cselekvések során is, mint vásárlás, utazás, vagy be kell lépnie egy emberekkel teli szobába. A betegek zavara felfokozott, elpirulnak, verejtékeznek a többi ember jelenlétében, a szájuk kiszárad. Ilyen körülmények között egyre nehezebb munkát végezni, vagy részt venni a társadalmi életben, és ha nem kezelik a betegséget, az ebben szenvedők egyre inkább visszahúzódnak és elszigetelődnek.

Egy fóbia nemritkán egy újabbhoz vezethet, például a szociofóbia könnyen válthat ki agorafóbiát is, mivel az emberekkel való találkozás félelme felkeltheti a hely iránti ellenérzést, de jó példa még  ha valaki klausztrofóbiában szenved, ahhoz könnyen társulhat a repüléstől, a hosszú buszozástól vagy autózástól való félelem, mert ezek bizonyos bezártsággal járnak együtt.

További gyakori fóbiák:

  1. araknofóbia (félelem a pókoktól)
  2. vér- vagy sérülésfóbia (nem bírjuk elviselni a vér látványát, rettegünk az injekciós tűtől, vérnyomásmérőtől, a műtétek gondolatától. Az utolsó pillanatig megpróbáljuk kerülni az orvost.)
  3. tárgyfóbia (iszony különböző állatoktól, madaraktól, rovaroktól, valamint egyes hétköznapi tárgyaktól, mint pl. telefonok, gombok stb.)
  4. aviofóbia (félelem a repüléstől)
  5. emetofóbia (hányástól való félelem)
  6. akrofóbia (félelem a magasságtól)
  7. brontofóbia (félelem a villámlástól)
  8. nekrofóbia (félelem a haláltól – a másokétól vagy a sajátunktól).
632
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]